Recent - Raccent = onderwijsvernieuwing; betekenis = leren uit relaties; Expert = Jos Geerligs;
foto image

Gepersonifieerd leren

In beide workshops bleek het eigenlijk te gaan om vormen van individeel leren van een standaard curriculum. Het verwerven van de generieke kennis uit het proramma van de school is het uitgangspunt. De student mag daarbij een werkvorm kiezen, een tempo, een planning, enz. Kortom zelfsturing van modaliteiten van organisatie - om het maar eens deftig te zeggen.. 

Ik stel me bij gepersonifieerd leren voor dat niet het schoolprogramma, maar de perceptie van de student het uitgangspunt van het leren is. Een goed gesprek over de betekenis van het een of ander tussen student en leraar geeft inzicht in wat de student bezighoudt. Hoe dan verder? Er hoort een perspectief, een leerobject, een leerdoel, een leerproces en een afsluiting bij. Niet heel gemakkelijk, maar wel leuk werk voor student en leraar. Heel vaak zal de opgave in het curriculum blijken te passen - ergens - maar als dat niet het geval is, is dat niet zo erg. Want ... een gemotiveerde student kan heel hard opschieten, en die kan er zo nu en dan best iets extra's voor hem zelf bij doen.

Ik vond het treleurstellend. Niet van de inzet van de leraren, die was hartverwarmend. Nee, het doel dat zij zich stelden, daar schiet toch niemand wat mee op?

Terug

Reacties

door Guest op 30 Dec 2017 om 1:59 PM
Nieuwe hype? Men kent Philip Kohnstamm niet, die een boek over personalisering heeft geschreven(ca. 1920). Of Langeveld (Scholen maken mensen, ik dacht 1967). Het gaat eigenlijk om differentiatie naar interesse en leerstijl. De eerste is niet consequent uit te voeren, de tweede werkt niet (zie Cronbach & Snow, ca. 1980).
Maar goed, het onderwijs bedenkt wel weer iets............

Reactie toevoegen

Reactie

Marktwerking ... suffie

Ik kwam er pas geleden achter wat de impact was van de Bolognaverklaring van 1999 over de hogeronderwijsruimte. De impact is het principe van marktwerking voor het hele onderwijs.

Deel deze pagina:

Recent

Gepersonifieerd leren

Ik zat afgelopen maand twee keer in een workshop over gepersonifieerd leren. Maar was het geen individueel leren?

Recensie

Identititeit

Paul Verhaeghe (2012) schreef Identititeit. Van dit boek neem ik mee dat het verwerven van identiteit niet te scheiden is van het verwerven van bekwaamheid.

R accent   •   Zwenkgras 45   •   2804 NG    •   Gouda   •   tel. +31 182 546 096   •   mob. +31 623 479 681   •   info@raccent.nl